tirsdag 19. januar 2010

Splitter Pine av DumDum Boys



Hvilken sang har du valgt, hvem synger denne sangen og hvorfor har du valgt nettopp denne sangen?
Splitter pine av Dum Dum Boys. Jeg valgte denne sangen fordi den har en tekst som er litt vanskelig å tolke, og den har en meningsfylt sangtekst som man legger merke til. Budskapet som blir formidlet er også viktig å legge merke til.
Hva handler teksten om? Hvilken stemning blir formidlet i sangen?
Teksten handler om den kjedelige hverdagen og hvor lei man kan bli av hverdagen. Vedkommende drømmer om å reise til et paradis vekk fra det vanlige. Stemningen i teksten er ikke direkte dyster, selv om teksten har et veldig negativt tema. Melodien virker som en oppgitt melodi, men likevel fengende.
Gir teksten uttrykk for en bestemt holdning eller verdisyn?
Vedkommende har en sterk holdning om at hverdagen og mandager ikke er noe å le av. Vedkommende har en veldig negativ holdning til den vanlige hverdagen hvor han klager over negative ting han opplever. Vedkommende virker lei av det vanlige, og vil oppleve noe mer spennende.
Hvilke forkunnskaper forutsetter teksten at lytterne har (for eksempel henvisning til andre tekster)?
Teksten har et veldig lett språk, og har ikke særlig vanskelig ord. Det kan ta litt tid før man skjønner budskapet pågrunn av det tilfeldige språket og den tilfeldige setningsoppbygningen, men så lenge man kan forstå norsk og tolker teksten, forstår man budskapet fort.
Hvilke virkemidler blir brukt? Språklige bilder, rimmønster, etc.
Det er ikke brukt mye rim i teksten. ”Vi lever alle under pisken” kan være et eksempel på et språklig bilde eller en klisjee. ”Mandag hele året” kan også være et eksempel på et språklig bilde. Ellers er språket og setningsoppbygningen veldig tilfeldig, noe som gjør teksten spennende.
Hvordan er sammenhengen mellom musikk og tekst?
Sangen har et veldig kaotisk preg, hvor refrenget er høydepunktet som referer til det punktet vedkommende ikke takler mer av det vanlige kjedelige livet. Her blir det sunget: splitter pine. Musikken har veldig stor energi og kan kanskje virke stressende på noen områder, dette kan være for å referere til den stressende og kaotiske hverdagen vedkommende opplever.
I hvilken grad rommer teksten direkte eller indirekte samfunnskritikk?
Det er ikke direkte samfunnskritikk, men vedkommende formidler budskapet ved at han klager over små ting i hverdagen. Jeg vil heller si at vedkommende klager mer for seg selv, enn direkte til samfunnet. Kanskje budskapet i teksten er å formidle til samfunnet at vi jobber for mye og slapper av for lite?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar